Corona crisis, tjonge jonge wat vliegt de tijd en toch ook weer niet…..

Na verschillende bezoeken aan de Nederlandse Antillen had ik altijd zoiets van; ‘Goh, dat leeftempo spreekt mij wel heel erg aan. In Nederland staan wij op in de eerste versnelling en tegen de tijd dat we in de auto stappen om naar ons werk te gaan, zijn we al doorgeschakeld naar de 3e versnelling. Dan na binnenkomst op het werk is het snel doorschakelen via de 4e naar de hoogste versnelling’.

Het valt mij op dat ik sinds de corona crisis een leeftempo heb die mij prima bevalt. Ik werk gemiddeld 1 dag in de week omdat ik, naast mijn werkzaamheden voor de academie, een vitaal beroep uitoefen. Mijn vrouw echter is de hele week thuis, haar werkzaamheden zijn voor de komende tijd gestopt. De dagen dat ik niet mijn vitale beroep uitoefen, ben ik druk bezig met van alles en nog wat.

De laatste dagen staan in het thema van het ontwikkelen van e-learning programma’s, voor mij iets totaal nieuws maar met ondersteuning van mijn zoon en schoondochter kom ik een heel eind denk ik. Ik vraag mij af of ik het in een normale situatie ook zo leuk en interessant zou vinden om met dergelijke programma’s aan het werk te zijn.

Kortom, in deze fase komen dit soort dingen naar boven en ben ik mij bewuster gaan worden van leeftempo, denkpatronen enz. Ik zorg ervoor dat mijn dagen gevuld zijn en dat mijn werkzaamheden evenredig verdeeld worden over de week. Ik geniet van het samenzijn met mijn vrouw.

Een winkelier sprak mij recentelijk aan omdat hij het wapen van het korps mariniers herkende op mijn groene jack. Hij zei; ‘deze crisis heeft zeker veel weg van een oorlogssituatie’. Het was meer een constatering dan een vraag en het was nog een juiste constatering ook. Je weet niet welke kant het op gaat, je weet niet hoe lang het duurt en je weet ook niet of je zelf of één van je naasten slachtoffer wordt.

Wellicht is er nog een belangrijke overeenkomst met een oorlogssituatie; Hoe stressbestendig ben je? Hoeveel kun je verdragen? Hoe zit het met je mentale weerbaarheid?

Recentelijk las ik een artikel van een psycholoog die een aantal bruikbare tips gaf om in een mentaal goede conditie te blijven tijdens deze crisis. Ik wil die tips, die eigenlijk niet eens zo revolutionair zijn, graag met jullie delen. Waarom? Omdat je overlevingskans door een mentaal goede conditie veel- en veel groter is. Dan is de overlevingskans in deze context misschien erg zwaar aangezet, maar de kwaliteit van leven voor jou en je naasten zullen een stuk beter zijn als je in een goede mentale conditie bent.

Dan volgen hier de tips:

  1. Zorg ervoor dat je jezelf maximaal één keer per dag op de hoogte stelt van de ontwikkelingen rond het corona virus
  2. Als je gebruik maakt van de media zoals radio en t.v.; selecteer luchtige programma’s
  3. Houd jezelf aan een gezond dag- en nachtritme, dus op tijd naar bed en op tijd uit bed
  4. Maak een weekprogramma met werkzaamheden of bezigheden die je evenredig over de week verdeelt, dus niet dat je jezelf twee dagen uit de naad werkt zodat je 5 dagen niets te doen hebt
  5. Maak contact met je lichaam door te bewegen….en dat kan iedereen op zijn/haar niveau
  6. Zorg dat je dagelijks contact heb met de buitenlucht en dat kan prima, zelfs tijdens een ‘lockdown’
  7. Onderhoud contact met je sociale kring en uiteraard doe je dit op een veilige manier, denk hierbij aan telefoon- skype- facetime etc.

Ik hoop dat we dan allemaal over een tijdje kunnen zeggen; ‘corona crisis, tjonge jonge wat vloog de tijd en wat heb ik genoten van het samenzijn met mijn dierbaren’ .

Een goede mentale conditie gewenst namens de Academie van Arkel

Opleiding aanvragen