Dezelfde functie, dezelfde kwaliteiten. Dat is verleden tijd! Hoe gingen we ‘vroeger’ om met agressie situaties en hoe mogen we er nu mee omgaan? Leer wat jouw (team) kwaliteiten zijn en hoe je deze kan inzetten.

Dezelfde functie, dezelfde kwaliteiten

Na zo’n 6 jaar bij het Korps Mariniers, startte ik mijn loopbaan bij het ministerie van justitie. Ik startte de beroepsopleiding in een gemengde klas. Voor het eerst na mijn middelbareschooltijd betekende dit dat ik weer zou gaan samenwerken met vrouwen.

De opleiding werd afgewisseld met stages die ik liep in de bajes waar ik later ook zou gaan werken, ‘de bunker’ in Scheveningen, ofwel de voorloper van de huidige EBI in Vught. In deze inrichting werkten alleen mannen.

In de opleiding leerden we Elementaire Zelfverdediging, ofwel EZ. Hier moesten we allemaal dezelfde technieken en handelingen laten zien. Tijdens de lessen en tijdens het examen wisselden de partners regelmatig zodat je steeds met een andere reactie én met een ander lichaam te maken hadden.

In de praktijk zag het er dan zo uit dat een man van 90 kg zijn partner van eveneens 90 kg. met een take down naar de grond toebracht en daar een controletechniek toepaste. Hetzelfde deed de jongedame/man van 56 kg bij dezelfde man van 90 kg.

Is dit wel reëel?

Ontstond zo niet het beeld dat de lichtgewichten met de juiste handeling de zwaargewichten onder controle kunnen krijgen?

De praktijk wees uit dat dit in de meeste gevallen niet zo was. Maar goed de cultuur in de jaren ’80 was wel zo dat iedereen die dezelfde functie had hetzelfde moest kunnen. Daarnaast moesten ze ook agressie- en geweldsituaties hetzelfde beleven; ‘het hoort bij je werk, dus geef die agressie ervaring maar een plekkie en doorgaan…..’

Time for a change!

Academie van Arkel maakt ruimte vrij om het met elkaar te hebben over hoe wij tegenwoordig om mogen gaan met agressie.

Wij trachten binnen de deelnemersgroep een veilige sfeer te creëren, zodat de deelnemers durven te praten over hun beleving voor- tijdens en na agressie situaties. We presenteren persoonlijke belevingsvragen, waarbij je kenbaar kunt maken wanneer jij een situatie als dreigend of agressief ervaart, wat dat met jou en wat je doelen zijn.

Al snel wordt duidelijk dat die beleving heel persoonlijk is. De één kan een agressie ervaring makkelijker een plekje geven dan een ander.

Na onze opleidingen en trainingen weet jij wat jouw kwaliteiten zijn en wanneer je die kan inzetten. Hoe mooi is het als in een team bekend is welke kwaliteiten je kunt inzetten tijdens bepaalde situaties?

Het doel van dit onderdeel is dan ook, om kennis met elkaar te maken, te beseffen dat je niet van iedereen dezelfde inzet mag verwachten en dat je als team in staat bent om de juiste kwaliteit in de juiste situatie in te zetten.

Elk mens is anders. Dus elk mens heeft andere kwaliteiten. Leer jouwe kennen en gebruik ze! 🙂

Opleiding aanvragen