Hoe herken je stress en hoe ga je er mee om?
Gewoon ademen…of toch iets anders dan ‘gewoon’ ademen.
We zullen allemaal weleens in meer of mindere mate met stress te maken krijgen. Op het moment dat we er mee te maken krijgen willen we er ook graag mee afrekenen. Stress voelt niet goed, stress zorgt voor vervelende bijverschijnselen en stress kan zelfs je dagelijkse doen behoorlijk beïnvloeden om het maar niet te hebben over de last die je directe omgeving van jouw stress kan hebben.
Dus genoeg redenen om met die stress af te rekenen! Maar hoe? Wat of wie heb ik daarvoor nodig om mij te helpen? Zijn er medicijnen tegen? Moet ik daarvoor opgenomen worden? Het antwoord op deze vragen zou allemaal ‘ja’ kunnen zijn, alleen wat zou het mooi zijn als ik zelf in staat ben om mijn stressniveau te kunnen regelen.
Het kan! Je kunt je eigen stressniveau reguleren en dat hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn. Je zult hiervoor met twee dingen aan de slag moeten gaan. Het eerste ‘ding’ is je aan de slag gaan met je ademhaling, het tweede is gedachtesturing.
Deze blog gaat over ademen, dus dit zal ik nu uitwerken. Die gedachtesturing, bij velen bekend vanuit het 5G model*, wil ik vooralsnog even laten voor wat het is.
Stress kan je herkennen aan de volgende eigenschappen, denk hierbij aan:
- rode gelaatsuitdrukking
- spierspanning
- transpireren
- hoge ademhaling.
Hoe gaan we die stress ademhaling nou omvormen naar een ademhaling die hoort bij zelfcontrole?
Bij deze wil ik de term ‘tactical breathing’ introduceren. Vrij vertaald, op een bewuste manier omgaan met je ademhaling.
Om van die ‘hoge’ stress ademhaling af te komen, is het allereerst belangrijk om te beseffen dat je op deze manier ademt. Nu is het zaak om die hoge ademhaling te vervormen naar een ‘buikademhaling’. Op het moment dat je jezelf dwingt om via je neus in te ademen- deze ademteug helemaal te laten zakken naar je buik- om hem vervolgens rustig via de mond uit te blazen, zul je merken dat het ademtempo lager wordt.
Probeer dit nu even uit!
Dus adem in via je neus, laat deze ademteug helemaal zakken naar je buik en blaas hem rustig uit.
Nu gaan we deze oefening uitbouwen en wel op de volgende manier; adem nu met twee teugen, via de neus diep in- houd deze adem twee tellen in- blaas de adem in twee stoten via de mond uit.
Bouw de oefening verder uit met drie teugen in- drie tellen vast en drie stoten uit, daarna met een veelvoud van vier, daarna vijf en zes.
Ook kun je deze oefening toepassen op het moment dat je op bed ligt en je bent onrustig, volgens mij hebben we dat allemaal weleens. Leg dan je handen op je buik, sluit je ogen en pas nu tactical breathing toe.
Dit is de instructie en hier moet je het mee doen. Ik heb dit ook ooit geleerd en ik ben er dagelijks mee gaan oefenen. In stressvolle situaties krijg ik het nu voor elkaar om met twee ademteugen het grootste deel van de stress weg te blazen.
Dus, oefen dagelijks op willekeurige momenten en natuurlijk bij voorkeur op stressvolle momenten en…..geniet van de ontstane rust!
*5G model: Een model die aangeeft wat de invloed is van gedachtesturing. De 5 G’s staan voor; Gebeurtenis- Gedachte- Gevoel- Gedrag- Gevolg