Schelden doet geen pijn en kwetsbare opmerkingen bestaan niet. Of toch wel? Hoe zit jij hier in?

Tijdens de Agressie Frustratie Training (AFT) komt dit onderdeel vaak aan de orde. Je leert omgaan met schelden en dan vooral hoe je ervoor zorgt dat het jou niet meer kwetst. Met name jeugdigen in de ‘Alfa’ strijd periode, ofwel de periode waarin ogenschijnlijk de roedelvorming moet plaatsvinden, nemen nog weleens het standpunt in dat ‘Als iemand dát tegen mij zegt, nou dan zal ik hem flink mores leren’ (of woorden van gelijke strekking, maar dan in het kwadraat). Vooraf hebben ze dan al een besluit genomen over hun grens- hun emotionele reactie- en de gevolgen. Oftewel ze hebben dan al besloten dat het schelden ‘pijn’ doet.

Hoe leer je omgaan met schelden of ‘kwetsbare’ opmerkingen?

In de vorm van een rollenspel probeer ik binnen de AFT weleens andere uit te dagen om hun best te doen om mij verbaal zoveel mogelijk te kwetsen. Uiteraard heb ik dan vooraf het besluit genomen om mij niets aan te trekken van de opmerkingen die geplaatst worden en heb ik besloten om aan het eind van de  scheldkanonnade te reageren met óf de afsluitende opmerking ‘Was dit het?’ óf helemaal niet te reageren.

Bij een reactie zoals deze of een vergelijkbare reactie zul je merken dat het in de meeste gevallen hetzelfde effect heeft als doelloos en zonder treffers om je heen slaan. De lol gaat er dan snel vanaf kun je van mij aannemen.

Ik heb dus vooraf besloten om geen energie te steken in iemand die mij probeert te kwetsen. Want waarom doet iemand dat? Heel simpel, die persoon wil;

  • iets bij jou los maken
  • jou uitdagen
  • jou pijn doen
  • op deze manier een escalatie veroorzaken.

Als ik daar op reageer zoals hij wenst, dan heeft hij de regie over mij. Dat is nu net iets wat ik niet wil, ik wil voorkomen dat ik iets ga doen wat ik eigenlijk niet wil, ik wil geen pijn overhouden en ik wil mij niet laten uitdagen.

Wat wil ik wel?

Ik wil het contact met deze persoon snel en rustig afronden en misschien neem ik vervolgens het besluit om deze persoon in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden, want ik vind wel van alles van die persoon en zal daarin mijn gevoel volgen.

Oftewel:

Kwetsbare opmerkingen bestaan niet, tenzij je het als zodanig opvat.’

En hoe minder vaak je dergelijke opmerkingen als kwetsend zal ervaren, hoe minder vaak de kwetsende opmerking het gewenste effect bij de maker heeft en hoe meer de maker het gevoel zal hebben dat hij in het luchtledige slaat. In de meeste gevallen gaat de lol daar dan snel vanaf.

Voor meer informatie over onze trainingen en opleidingen neem hier contact op.

Opleiding aanvragen