Defendokai is een open zelfverdedigingssysteem dat bestaat uit onderdelen van zelfverdedigingssystemen en vechtsporten. Maar wat betekent dit precies?

Defendokai is vrijwel tegelijk met Krav Maga geïntroduceerd in Nederland (door Frans Roest). Dit systeem staat ook wel bekend als het Nederlandse Krav Maga. Het is gebaseerd op natuurlijke reflexen, eenvoud en effectiviteit. Bij Defendokai ligt de focus op realistische situaties.

Wat is een open zelfverdedigingssysteem?

Defendokai is een open systeem. Dit betekent dat de inhoud van het programma snel aangepast wordt als blijkt dat een techniek in de praktijk niet werkt. Als een andere uitvoering van een techniek effectiever blijkt, dan passen we die techniek direct aan. Een Defendokai trainer staat dan ook altijd open voor nieuwe ideeën en is geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen binnen de weerbaarheid systemen.

Defendokai is dus een open systeem en selecteert de beste technieken van dat moment die voldoen aan de volgende criteria:

  • Eenvoudig en effectief
  • Trainbaar voor jong en oud
  • Voldoet aan de Nederlandse wettelijke bepalingen met betrekking tot noodweer en noodweerexces.

Onze ontmoeting met Defendokai

Jaren geleden werd ik (Paul van Arkel) uitgenodigd om deel uit te maken van een projectgroep. Deze projectgroep moest zich bezig houden met het actualiseren van de huidige programma’s binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Mijn bijdrage werd gevormd door mijn ervaring wat betreft weerbaarheid en mijn visie op realistisch trainen.

De doelgroep die ik had binnen justitie was erg breed. Medewerkers tussen de 18 en 67 jaar, man-vrouw, dik-dun, motorisch vaardig en minder vaardig. Dus ik moest een systeem hebben die voor hen allemaal uit te voeren was. Ik richtte mij op Krav Maga, maar dit was natuurlijk gericht op de Israëlische wetgeving en niet op de Nederlandse wetgeving. Dus ik zocht verder.

Via via kwam ik terecht bij Defendokai. Ik was gelijk onder de indruk van dit systeem en merkte al snel dat dit bij mijn doelgroep (eigenlijk alle doelgroepen) past! Inmiddels is in vrijwel al onze programma’s Defendokai opgenomen.

‘Jezelf realistisch leren verdedigen’

Defendokai

Contact

Meer informatie of een training aanvragen? Neem hier gerust contact met ons op!

Defendokai logo
Logo Defendokai
Opleiding aanvragen